Neerslag.

25 maart 2024.

De maatregelen om het watertekort in de Algarve aan te pakken beginnen – eindelijk – concrete vorm te krijgen. Taviraverde, de stedelijke waterdienst, verhoogt de druk op de bevolking en verlaagt de druk op het water. Het resultaat is nog maar een dag merkbaar en de sociale media ontploffen hier zowat. Gaande van ‘Wat is er gaande?’ tot het klassieke gezwartepiet en geklaag over alles en nog wat.

 

Nu is het wel een feit dat op het Portugese vasteland er evenveel water verloren gaat door de krakkemikkige toestand van de buizen als dat er door de bevolking effectief verbruikt wordt. Dat los je niet in een handomdraai op en van uitstel komt vaak afstel.

 

Om de inwoners te sensibiliseren zal iedereen maandelijks een mailtje ontvangen met daarin het aantal kubieke meter dat men geacht wordt maximaal te verbruiken. Men baseert zich op het gezinsverbruik van diezelfde maand vorig jaar en vermindert dat met 15 procent. Ook van de landbouwers, de uitbaters van gofterreinen en de bezitters van een zwembad – die een aparte watermeter hebben – worden inspanningen verwacht. Wie niet wil luisteren zal het voelen. Aan zijn waterfactuur.

 

Het stadsbestuur van Tavira is eveneens in actie geschoten en heeft een paar miljoen mollen losgelaten in de stad: er blijven nauwelijks centrumstraten over die niet losgewoeld zijn. Maar ik moet toegeven: naar Portugese normen wordt er koortsachtig gewerkt om het historische centrum tegen het hoogseizoen weer aantrekkelijk te maken voor de talrijke toeristen die opnieuw verwacht worden. Hoe gaat men die kortstondige bezoekers gemotiveerd krijgen om spaarzaam met het drinkwater om te gaan? De Engelse pubs in de binnenstad hebben waarschijnlijk wel een idee.  

 

Echt doeltreffende hulp op korte termijn zal letterlijk van bovenaf moeten komen. De voorspellingen voor volgende week zijn alvast veel-water-belovend. Het kunnen echter ook maar enkele druppels op de kurkdroge ondergrond worden. Of misschien valt er plaatselijk een massa regen die door het volume niet kan opgevangen worden en direct weer de zee inloopt.

 

De weergoden zijn trouwens ook aardig van slag en hebben de vraag naar neerslag vanwege de aardbewoners verkeerd begrepen. Het regende vanaf vrijdag wel fel in de Algarve maar het waren tonnen woestijnzand. Dat precies op het moment dat het wassen van auto’s sterk afgeraden – en binnenkort zelfs verboden – wordt, tenzij in een carwash. Mijn geelbruine Toyota bolt even goed als die grijze vind ik.

 

Toch wil ik ook nu weer met een positieve noot eindigen want elk nadeel 'heb' zijn voordeel zei Johan Cruyff. Na het bezoek van het Afrikaanse zandmannetje slaap ik meer dan ooit als een roosje. Mocht er zich hierdoor iemand aan een of ander doorntje prikken dan zal ik wel voor een doekje tegen het bloeden zorgen hoor.